Pdf

2011-04

Μελέτες για τον Χάιντεγκερ

George Steiner: Χάιντεγκερ (μτφρ.: Α. Καραβαντά· επιμ.: Γκ. Μαγγίνη). Αθήνα: Πατάκης 2009, 256 σ., 16 €.
Χρήστος Μαλεβίτσης: Άπαντα, τ. 3, «Η Φιλοσοφία του Χάιντεγκερ». Αθήνα: Αρμός 2010, 438 σ., 22 €.Κρίνει ο Τζιοβάνης Γεωργάκης (Δρ Φιλοσοφίας)
tziovanis74@yahoo.com

Το βιβλίο Χάιντεγκερ του Τζορτζ Στάινερ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1978 και επανεκδόθηκε το 1992 με την προσθήκη νέας εισαγωγής. Η υπό κρίση ελληνική έκδοση είναι μετάφραση της δεύτερης αγγλικής έκδοσης. Πρόκειται για μία άρτια μετάφραση της Ασημίνας Καραβαντά, η οποία κατάφερε να μεταφέρει με μεγάλη ακρίβεια την ευφυή ευγλωττία του Στάινερ. Το δοκίμιο «Η Φιλοσοφία του Χάιντεγκερ», του Χρήστου Μαλεβίτση, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1974 και απαρτίζει, μαζί με το δοκίμιο «Πολιτεία και Ερημιά», τον τρίτο τόμο των Απάντων του, που εκδίδονται από τις εκδόσεις Αρμός.

Το βιβλίο του Στάινερ είναι από τα πρώτα έργα σχετικά με τον Χάιντεγκερ στην αγγλική γλώσσα που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους φιλόσοφους. Το έργο στοχεύει στο ευρύτερο αγγλόφωνο διανοούμενο κοινό, το οποίο τη δεκαετία του εβδομήντα αρχίζει να δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία του Χάιντεγκερ. Ο Στάινερ ανήκει στην ομάδα των μη εξειδικευμένων, μη “επαγγελματιών” φιλοσόφων· έχει καταξιωθεί παγκοσμίως ως πολύγλωσσος δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, λογοτεχνικός κριτικός, μεταφραστής και εκπαιδευτικός, αλλά ποτέ δεν κατείχε φιλοσοφική έδρα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Στάινερ επιδιώκει να παρουσιάσει μία γενική και συνοπτική εικόνα της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κείμενο είναι εισαγωγικό και ευκολονόητο, και δεν παρουσιάζει υποσημειώσεις ή παραπομπές σε αναλύσεις άλλων μελετητών.

Παρομοίως, το δοκίμιο του Μαλεβίτση απευθύνεται στον μέσο έλληνα διανοούμενο της δεκαετίας του εβδομήντα, στον οποίο η φιλοσοφία του Χάιντεγκερ ήταν άγνωστη. Ο Χρήστος Μαλεβίτσης υπήρξε δοκιμιογράφος, σχολιαστής και μεταφραστής σύγχρονων ευρωπαίων διανοητών. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό του, όπως ομολογεί στην εισαγωγή του στο έργο του Μποχένσκι, να δώσει στο ελληνικό κοινό «δέκα εκλεκτά βιβλία του συγχρόνου φιλοσοφικού στοχασμού», έτσι ώστε «να αρθεί η πνευματική απομόνωση της χώρας μας από τον λοιπό κόσμο» [1]. Το δοκίμιο «Η Φιλοσοφία του Χάιντεγκερ» ακολουθεί τη μετάφραση της Εισαγωγής στη μεταφυσική [2] και πιθανώς αποτελεί για τον Μαλεβίτση μέρος του σχεδίου άρσης της ελληνικής πνευματικής απομόνωσης. Το βιβλίο του Μαλεβίτση, όπως και αυτό του Στάινερ, είναι εισαγωγικό και ευκολοδιάβαστο, παίρνοντας τη μορφή ενός λεξικού των βασικών χαϊντεγκεριανών εννοιών.

Το σημαντικότερο κοινό στοιχείο των κειμένων του Στάινερ και του Μαλεβίτση είναι ότι χρησιμοποιούν τον όρο «στροφή» (γερμ. Kehre) ως ερμηνευτικό κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουν και να αξιολογήσουν το χαϊντεγκεριανό έργο στην ολότητά του – συγκλίνοντας ως προς αυτό και με τις περισσότερες μελέτες που γράφτηκαν έκτοτε. Το γεγονός ότι ο όρος «στροφή» αποτελεί το διαχρονικό ερμηνευτικό όπλο των περισσότερων μελετών που επιχειρούν να δώσουν μια ολική εικόνα του έργου του Χάιντεγκερ δεν είναι τυχαίο. Ο Γουίλιαμ Ρίτσαρντσον (William J. Richardson), ολοκληρώνοντας το 1963 μία από τις πρώτες διδακτορικές διατριβές στη φιλοσοφία σχετικά με το έργο του Χάιντεγκερ, υποστήριξε ότι ο Χάιντεγκερ παρουσιάζει μια στροφή στην κατεύθυνση της ερωτηματοθεσίας του, από τη «φαινομενολογία» στη «σκέψη»: Ο πρώιμος Χάιντεγκερ (μέχρι το 1929) αποβλέπει σε μια φαινομενολογική ερμηνεία της ύπαρξης, του υπερβατικού Dasein, έτσι όπως αυτό διαφαίνεται στην κοσμικότητα και χρονικότητά του· ο ύστερος Χάιντεγκερ (1930 και μετά) αντιστρέφει το φιλοσοφικό του βλέμμα από την υπαρξιακή αναλυτική του Dasein στη σκέψη της οντολογικής διαφοράς και του «Ιδιοσυμβάντος» (γερμ. Ereignis) [3]. Η διατριβή του Ρίτσαρντσον δίνεται στον Χάιντεγκερ, ο οποίος σε επιστολή του την αξιολογεί και την σχολιάζει. Η επιστολή αυτή παίρνει αργότερα τη μορφή προλεγομένων στη δημοσιευμένη μονογραφία του Ρίτσαρντσον. Στην επιστολή αυτή, ο Χάιντεγκερ ομολογεί ότι πράγματι η στροφή αποτελεί «μια τροπή» (γερμ. Wendung) στη σκέψη του, αλλά προειδοποιεί ότι η τροπή αυτή δεν είναι δικό του «εφεύρημα» ούτε δική του «αυθαιρεσία». Με τρόπο αινιγματικό, ο Χάιντεγκερ απαντά ότι η στροφή «παίζει με το ίδιο το ζήτημα», που στην περίπτωση αυτή «“είναι” το Εόν ως τέτοιο» [4]. Στο ίδιο κείμενο, ο Χάιντεγκερ παραπέμπει τον αναγνώστη στην «Επιστολή για τον Ανθρωπισμό» (1946) και στην εκεί πρώτη του αναφορά στη στροφή, υπογραμμίζοντας ότι η στροφή σηματοδοτεί εκείνο που ο φιλόσοφος πάντα στοχαζόταν με το ερώτημα περί του Είναι: «τη θεμελιώδη εμπειρία της λήθης του Είναι» [5]. Η στροφή μπορεί τότε να ερμηνευτεί ως η θεμελιώδης σχέση μεταξύ λήθης και αλήθειας, αποτελώντας έτσι για τον Χάιντεγκερ τη μοναδική παράμετρο που ταυτοποιεί και συγχρόνως διαφοροποιεί τη μετάβαση από τη φαινομενολογία του πρώιμου Χάιντεγκερ στη σκέψη του ύστερου Χάιντεγκερ. Εν πάση περιπτώσει, και κατόπιν ομολογίας του ίδιου του Χάιντεγκερ, ο διάλογος μεταξύ του πρώιμου και του ύστερου Χάιντεγκερ καθοδηγείται από τη στροφή. Ακολουθώντας, λοιπόν, τη ρητή οδηγία του Χάιντεγκερ, θα αποτιμήσουμε τις ερμηνείες των Στάινερ και Μαλεβίτση για τη σχέση πρώιμου και ύστερου Χάιντεγκερ με κριτήριο τον τρόπο παρουσίασης από τους δύο στοχαστές της αμφιλεγόμενης αυτής στροφής.

Το βιβλίο του Τζορτζ Στάινερ περιλαμβάνει δυο εισαγωγές. Η πρώτη γράφτηκε το 1992 για τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου. Ο Στάινερ εδώ αξιολογεί τη συγκλονιστική και αποκαλυπτική ρητορική του πρώιμου Χάιντεγκερ και βλέπει μια πρώτη στροφή από το θεολογικό στο οντολογικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι το Είναι και χρόνος, καθώς και τα έργα που ακολουθούν αμέσως μετά, αποποιούνται κάθε θεολογική αναφορά και στοιχειοθετούν μια αδιάλλακτη κριτική της θεολογικής και νεοπλατωνικής έννοιας της υπερβατικότητας. Για τον Στάινερ, αυτή η στροφή αποποίησης και άρνησης του «θεολογικού» αποτελεί το μείζον ζήτημα που πρέπει να κατευθύνει, αφενός, τον διάλογο για τον τρόπο διδασκαλίας της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ και, αφετέρου, το κάλεσμα για την ολοκληρωτική απαγόρευση των κειμένων του Χάιντεγκερ μετά τις αποκαλύψεις για τη σκανδαλώδη εμπλοκή του φιλόσοφου στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Στις τελευταίες σελίδες αυτής της εισαγωγής, ο Στάινερ διακρίνει μια δεύτερη στροφή, που λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του 1940 κατά τη διάρκεια της φιλοσοφικής εμπλοκής του Χάιντεγκερ με τον Χαίλντερλιν και Νίτσε. Ο ύστερος αυτός Χάιντεγκερ εξαγγέλλει μια επαναστατική επιστροφή στον «γενέθλιο τόπο» του Είναι και αναπτύσσει μια σωτηριολογία νέων θεών· μόνο «η έλευσή τους, εν τω μέσω της νυκτός, μπορεί να μας σώσει» (σ. 44). Αυτές οι θεολογικές προτάσεις σωτηρίας αποτελούν για τον Στάινερ μια επαναστροφή στις θεολογικές προτάσεις, τις οποίες ο νεαρός Χάιντεγκερ είχε προηγουμένως μοχθήσει να απορρίψει. Η δεύτερη εισαγωγή του βιβλίου είναι η αρχική εισαγωγή της πρώτης έκδοσης του 1978 και παρουσιάζει μικρότερο ενδιαφέρον. Έχει ως τίτλο «Αντί προλόγου» και περιγράφει με συντομία την αμφιγνωμία του αγγλόφωνου κόσμου για τον Χάιντεγκερ καθώς και τα προσωπικά κίνητρα και ενδιαφέροντα του Στάινερ, τα οποία τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο.

Το πρώτο κεφάλαιο του έργου φέρει τον τίτλο «Κάποιοι βασικοί όροι» και επικεντρώνεται στην επεξήγηση μερικών από τους πιο συχνούς όρους της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ: «το ερώτημα περί του Είναι», «φιλοσοφία», «λόγος», «ξέφωτο», «μονοπάτι», «τίποτα», «Μηδέν», «Dasein», «απο-κάλυψη» και «σκέψη». Αξιοσημείωτη σε αυτό το κεφάλαιο είναι η ερμηνεία του όρου «μονοπάτι» που, όπως λέει ο Στάινερ, αποτελεί έναυσμα για τη συζήτηση του ερωτήματος «τι σημαίνει το να ρωτάμε τι είναι αυτό το πράγμα, η φιλοσοφία»; Όπως σημειώνει ο στοχαστής, το μονοπάτι για τον Χάιντεγκερ δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο θέτουμε το φιλοσοφικό ερώτημα περί του Είναι. Αυτό το φιλοσοφικό μονοπάτι βαίνει παράλληλα με τη γνωστή σωκρατική μέθοδο, που ξεκινά με τον καθορισμό κάποιου ορισμού αλλά έχει ως κρυφό σκοπό την κατάργηση ή τη ριζική αναθεώρηση του ίδιου του ορισμού αυτού. Στην περίπτωση του Χάιντεγκερ, ο ορισμός στον οποίο αποβλέπει είναι η ίδια η φιλοσοφία, η οποία όμως, εν μέσω και διαμέσου του «φιλοσοφείν», αναθεωρείται μέχρι του σημείου της ίδιας της εξάντλησής της [6]. Ο Στάινερ σωστά επισημαίνει ότι το μονοπάτι οδηγεί σε μια «ξεκάθαρη ετυμολογική κυκλικότητα» και ότι «ο Χάιντεγκερ δεν φοβάται αυτή την ερμηνευτική κυκλικότητα» (σ. 76-8).

Πιστεύω, ωστόσο, ότι ο Στάινερ εδώ παρερμηνεύει την εσωστρεφή κίνηση του συγκεκριμένου ερμηνευτικού κύκλου, που γι’ αυτόν έχει μια μορφή «ετυμολογικού ρεαλισμού», αναπαράγοντας έτσι επ’ αόριστον τις αλληγορίες και ετυμολογικές ασάφειες των προσωκρατικών φιλοσόφων. Ο Στάινερ σωστά υπογραμμίζει ότι ο Χάιντεγκερ στρέφεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα για να διεισδύσει στο αρχέγονο ετυμολογικό έδαφος των πιο σημαντικών φιλοσοφικών όρων· παραβλέπει όμως το γεγονός ότι αρχαίοι φιλοσοφικοί όροι για τον Χάιντεγκερ διαφεύγουν κάθε ετυμολογική ανάλυση. Για τον γερμανό φιλόσοφο, π.χ., οι όροι «αλήθεια» και «λήθη» αποκαλύπτουν την «κρυπτότητα» (γερμ. Verborgenheit) του ρήματος «είναι», η οποία κρύπτεται και αποσύρεται εκτός των ορίων οποιασδήποτε γλώσσας, ελληνικής ή μη. Ο ίδιος ο Χάιντεγκερ, στα προλεγόμενα του βιβλίου του Ρίτσαρντσον, υποστηρίζει ότι η μελέτη των ελληνικών φιλοσοφικών έργων «είχε ως αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση του αληθεύειν ως αποκαλύπτειν και ως αποκάλυψης», αλλά συνάμα προειδοποιεί ότι «τη λήθη (λησμονιά) πρέπει, ελληνικά, να την νοήσουμε ως απόσυρση προς την κάλυψη» (σ. ΧΙΙ). Ο Χάιντεγκερ, άρα, ποτέ δε θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η αποκαλυπτική στροφή προς την πλήρη απόσυρση και κάλυψη αφήνει την ίδια τη γλώσσα να παρουσιάζει κάτι με τρόπο “ρεαλιστικό”.

Το δεύτερο κεφάλαιο του Στάινερ ονομάζεται «Είναι και χρόνος» και αναλύει με λεπτομέρεια το ομώνυμο βιβλίο του Χάιντεγκερ. Στην αρχή του κεφαλαίου, ο Στάινερ συνοψίζει τις πάμπολλες επιρροές που οδήγησαν τον Χάιντεγκερ στη συγγραφή του Είναι και χρόνος· επισημαίνει ότι κίνητρο του φιλόσοφου ήταν να υποδείξει ότι το μοιραίο λάθος της επίσημης μεταφυσικής σκέψης ήταν η παράσταση του Είναι ως είδους αιώνιας παρουσίας ή υπάρξεως. Από την πλατωνική εμμονή στο «οράν» της ουσίας των πραγμάτων στη «διαλεκτική» του Χέγκελ και τη «βουλησιαρχία» του Νίτσε, το Είναι έχει μετατραπεί σε μια «φανταστική, αφηρημένη, οντότητα» και σε «ένα απλό παρόν (Gegenwart), σε ένα είδος αντικειμενικής οντότητας που “παρατηρεί” εκεί έξω». Αυτή η μετατροπή του Είναι σε αντικειμενική οντότητα έχει για τον Χάιντεγκερ θεολογικό υπόβαθρο, αφού, όπως σωστά τονίζει και ο Στάινερ, η χρονικότητα του παρόντος Είναι ταυτίζεται με «την ιδιαιτερότητα ως προς το χρόνο της Ενανθρώπισης και της επιστροφής του Χριστού» (σ. 138-9). Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Στάινερ εντοπίζει και τη στροφή του Χάιντεγκερ από τη θεολογική ερμηνεία του Είναι ως παρουσίας σε ένα άλλο Είναι που παραμένει υπαρξιακά κενό. Αλλά αυτό το κενό Είναι είναι ανθρώπινο για τον Στάινερ, που επιμένει ότι «ο Χάιντεγκερ στρέφεται απόλυτα στον άνθρωπο» (σ. 142). Στο ίδιο κεφάλαιο, ο Στάινερ υποστηρίζει ότι το φαινόμενο του θανάτου του Dasein «συνιστά το αποκορύφωμα της οντολογικής “ανθρωπολογίας” του Χάιντεγκερ, της προσπάθειας να θεμελιώσει τη φύση του Είναι σε εκείνην του ανθρώπου και την καθημερινή ύπαρξη του ανθρώπου σε τούτο τον κόσμο» (σ. 174).

Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του, ο Στάινερ στρέφεται στις μεταπολεμικές διδασκαλίες και δημοσιεύσεις του Χάιντεγκερ και υποστηρίζει ότι ο γερμανός φιλόσοφος επαναστρέφεται στη θεολογική σωτηριολογία. Αυτή η επαναστροφή δεν είναι απλώς μια επιστροφή στην αντικειμενική παρουσία του Είναι και στην οντολογική τελικότητα της θεολογίας, αλλά και στην ταυτόχρονη κρυπτότητα-εκκάλυψη της αλήθειας, την οποία διακηρύσσουν ποιητές όπως ο Πίνδαρος, ο Σοφοκλής, ο Χαίλντερλιν και ο Ρίλκε. Ο Στάινερ πιστεύει ότι ο Χάιντεγκερ βρίσκει τις εξόχως σημαίνουσες εκφράσεις του εξοστρακισμού του θείου στους αλλόφρονες περιπλανώμενους ποιητές και όχι στους αυστηρά λογικούς φιλόσοφους. Για παράδειγμα, ο Χάιντεγκερ διακρίνει στον Χαίλντερλιν την εξύμνηση της αναχώρησης των θεών που, παρότι έχουν εγκαταλείψει τη Γη στους άνθρωπους-καταστροφείς της, είναι ακόμη πάρα πολύ κοντά και την φωτίζουν με φλογερές επισκέψεις. Ο Στάινερ ονομάζει αυτή την επιστροφή των ποιητών στους θεούς σαν μια «μεταθεολογία» που προσδίδει «μια καινούρια αντι-ανθρωπιστική ή, ακριβέστερα, αντι-ανθρωποκεντρική τροπή» (σ. 198). Αυτή η τροπή είναι για τον Στάινερ «μεταθεολογική», διότι αφενός μεν επαναπροσδιορίζει τη διάνοιξη του Είναι σε σχέση με την ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση των θεών, αφετέρου δε εξαγγέλλει μια «παλιννόστηση» στο ξέφωτο του Είναι, την οποία ούτε η μεταφυσική, ούτε οι επιστήμες, αλλά ούτε και η θεολογία μπορούν να αφουγκραστούν. Παρά την παραδοχή της αντι-ανθρωποκεντρικής τροπής της ύστερης φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ, ο Στάινερ εξακολουθεί να την ερμηνεύει σαν ανθρωπολογική, αφού βλέπει στο όψιμο έργο του φιλόσοφου μια «διάγνωση της αποξένωσης του ανθρώπου και του καταναγκασμού του σε ένα διαστρεβλωμένο οικολογικά περιβάλλον» (σ. 231-2). Δυστυχώς, ο Στάινερ παραβλέπει τον μη-ανθρωπιστικό χαρακτηρισμό του ανθρώπου από τον ύστερο Χάιντεγκερ ως «σήματος» που «δεικνύει» και «σύρεται» προς «αυτό που αποσύρεται», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «απόσυρση» [7].

Το δοκίμιο «Η φιλοσοφία του Χάιντεγκερ» του Χρήστου Μαλεβίτση είναι χωρισμένο σε τριάντα τέσσερα μικρά κεφάλαια. Τα οκτώ πρώτα κεφάλαια είναι εισαγωγικά και έχουν σκοπό να δώσουν με συντομία μια γενική εικόνα των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχόλησαν τον Χάιντεγκερ και να μυήσουν τον αναγνώστη στη σημασία του φιλοσοφικού του έργου. Από την αρχή της μακράς ανάλυσής του, ο Μαλεβίτσης καθορίζει το ερώτημα του Είναι ως ένα ανθρώπινο ερώτημα μέσω του οποίου ο κάθε στοχαστής αναζητά να προσδιορίσει την ανθρώπινη ύπαρξη. Εδώ ακριβώς ο Μαλεβίτσης τονίζει ότι η στάση του Χάιντεγκερ έναντι της ερωτηματοθεσίας κατέχεται από μια «στροφή» που τέμνει το έργο του στα δύο: Ο πρώιμος Χάιντεγκερ, ο οποίος κατοπτρίζει τη μεταφυσική «γνωσιολογική» κατάσταση του ανθρώπου του «ερριμμένου» στον κόσμο, κατευθύνεται από την ανθρώπινη ύπαρξη στο Είναι· ο όψιμος Χάιντεγκερ, ο οποίος μετά τη συγγραφή του έργου του Είναι και χρόνος επικεντρώνεται στην «ακρόαση της κλήσεως του Είναι», αντιστρέφει την «οπτική του γωνία» από το Είναι προς τον άνθρωπο (σ. 53-5). Σε αντίθεση με τον Στάινερ, που βλέπει στον Χάιντεγκερ μια στροφή από το θεολογικό-οντολογικό προς το οντολογικό-μεταθεολογικό, ο Μαλεβίτσης διακρίνει μια στροφή από το άνθρωπος-Είναι προς το Είναι-άνθρωπος.

Τα υπόλοιπα είκοσι έξι κεφάλαια του δοκιμίου του Μαλεβίτση ακολουθούν την ίδια ακριβώς αντίληψη για την πορεία της στροφής και, συνεπώς, χωρίζουν το έργο του Χάιντεγκερ σε πρώιμη και ύστερη περίοδο. Τα μισά περίπου κεφάλαια αναφέρονται στην περίοδο που φτάνει μέχρι τη συγγραφή του Είναι και χρόνος και αναλύουν βασικούς όρους που προβληματίζουν τον πρώιμο Χάιντεγκερ, όπως «φαινομενολογία», «υπαρξιακή αναλυτική», «Dasein», «αυθεντική ύπαρξη», «αναυθεντικό πάρειμι», «μέριμνα», «υπέρβαση», «χρόνος» και «ιστορικότητα». Όπως προαναφέραμε, ο Μαλεβίτσης πιστεύει ότι ο πρώιμος Χάιντεγκερ χαρακτηρίζεται από την κλίση του ανθρώπου προς το Είναι. Συγκεκριμένα, ο Μαλεβίτσης υποστηρίζει πως «ο Χάιντεγκερ αντί να πει “άνθρωπος”, λέγει Dasein» και ο όρος αυτός «είναι ο φιλοσοφικός όρος της κοινής λέξης “άνθρωπος”» (σ. 67). Ο όρος Dasein, όπως αναφέρει ο Μαλεβίτσης, είναι αρκετά περίπλοκος και όταν ο Χάιντεγκερ λέει Dasein «θέλει να υποδηλώσει το Da του Sein, δηλαδή το Ενθάδε του Όντος» και έτσι «σημειώνεται λεκτικά μέσα στον ίδιο τον όρο ο οντολογικός δεσμός ανάμεσα στον άνθρωπο και στο Είναι». Αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη, και παρά τις προειδοποιήσεις του Χάιντεγκερ στο Είναι και χρόνος ότι η οντολογία του Dasein δεν αποβλέπει σε μία «“φιλοσοφική” ανθρωπολογία» [8], ο Μαλεβίτσης επιμένει ότι «ο άνθρωπος είναι αυτός ο δεσμός» (σ. 68).

Με μία εσφαλμένη ερμηνεία που είναι τόσο ανθρωποκεντρική όσο αυτή του Στάινερ, ο Μαλεβίτσης βλέπει το Dasein ως τον ανθρώπινο πυρήνα μέσω του οποίου αναφαίνεται το Είναι. Η υπαρξιακή ανάλυση, μαζί με όλες τις οντολογικές και οντικές κατηγορίες που παρέχει, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δίνει με πρωτότυπο τρόπο μια χρονική διάσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η χρονικότητα του Dasein νοείται από τον Χάιντεγκερ ως ιστορία αφού, όπως τονίζει ο Μαλεβίτσης, «ο άνθρωπος δεν ζει μέσα στον χρόνο, αλλά είναι χρόνος» και «ο άνθρωπος δεν ζει μέσα στην ιστορία, αλλά είναι ιστορία». Ως χρονικό και ιστορικό ον, ο άνθρωπος «ζει αυθεντικώς, δηλαδή αποδέχεται την ερριμμένη κατάσταση του παρελθόντος, του οποίου λογίζεται ότι είναι κληρονόμος (ΕΧ, σ. 383), είναι ικανός να φέρεται προς το μέλλον και να βιώνει το παρόν ως “κατάστασή” του» (σ. 101). Για τον Μαλεβίτση, δηλαδή, ο πρώιμος Χάιντεγκερ απορρίπτει τη μεταφυσική αντίληψη του ανθρώπου και τη μεταλλάσσει σε μια χρονική και ιστορική φανέρωση του Είναι.

Τα τελευταία δεκατρία κεφάλαια του έργου αναφέρονται στη φιλοσοφία του όψιμου Χάιντεγκερ και αναλύουν όρους όπως «θεμελιακή οντολογία», «Ιδιοσυμβάν», «Μηδέν», «γλώσσα», «σκέψη», «ξέφωτο», «ποίηση», «τετρακτύς», «οίκηση» και «νόστος». Γενικά, στα τελευταία αυτά κεφάλαια, ο Μαλεβίτσης επιχειρεί, όπως ο ίδιος ομολογεί, μια «βαθύτερη εκτίμηση της μεταβολής των αντιλήψεων» του Χάιντεγκερ. Επισημαίνει ότι ο πολυσήμαντος όρος «άνθρωπος» αλλάζει στον Χάιντεγκερ συνεχώς νόημα και μετατρέπεται από «Dasein» σε «Ek-sistenz» και τελικά σε «θνητός» (σ. 155). Αυτές οι μεταστοιχειώσεις είναι εξέχουσες γιατί μαρτυρούν τη στροφή στον Χάιντεγκερ και την ύστερη πορεία του από το Είναι στον άνθρωπο. Στην τελευταία, όψιμη φάση του Χάιντεγκερ, ο άνθρωπος μετατρέπεται σε θνητό και πασχίζει να ακούσει το κάλεσμα των θεών που κατοικούν στον κόσμο του και να ανταποκριθεί σε αυτό. Αυτός ο κόσμος είναι ο κόσμος της «τετρακτύος» (γερμ. Geviert), που πλαισιώνει τη γη, θνητούς, ουρανό, και θεούς. Αυτός ο μυστήριος κόσμος αντιστρέφει και υπερβαίνει πλήρως κάθε θεολογική μεταφυσική και κάθε ιουδαιο-χριστιανική αντίληψη για τον άνθρωπο. Ο θνητός του ύστερου Χάιντεγκερ, τονίζει ο Μαλεβίτσης, μαρτυρά «την ιδιότητα του αυθεντικού διαλογισμού να βρίσκεται ολοένα καθ’ οδόν» (σ. 156). Η όλη αφήγηση του Χάιντεγκερ για την «τετρακτύν» περιγράφει την εγκατοίκηση του θνητού ανάμεσα στις δυνάμεις της εμφάνειας του Είναι, μακριά από τις εννοιολογικές συλλήψεις της επιστήμης, οι οποίες αποκόπτουν τον άνθρωπο από αυτές τις δυνάμεις. Με την ποιητική αυτή εγκατοίκηση, υποστηρίζει ο Μαλεβίτσης, διεισδύουμε στο αθεμελίωτο «ησιόδειο χάος» και εισερχόμαστε «στο “ιερό” του Χαίλντερλιν και στους “θεούς” της αρχαίας Ελλάδας, στη “φύση” των Προσωκρατικών, που είναι το “φύειν” και το ”φαίνειν” του Όντος» (σ. 158-9).

Όπως ο Στάινερ, έτσι και ο Μαλεβίτσης διακρίνει μια επιστροφή στη θεολογία, όπου ο άνθρωπος γίνεται ξανά πραγματικά θνητός με το να αφεθεί ελεύθερος στην αρχέγονή του συγκατοίκηση με το θείο. Παρόλα αυτά, το κοινόβιο θεών και ανθρώπων «υποχωρεί πρώτο και αφήνει εκτεθειμένους τους επώνυμους θεούς· υποχωρεί σιωπηλό και στην ουσία χωρίς να γίνει αντιληπτό, παίρνοντας μαζί του το βαθύ του μυστικό» (σ. 168). Σε φανερή αντίθεση με τον Στάινερ, η “μεταθεολογική” στροφή του Χάιντεγκερ, όπως την αντιλαμβάνεται ο Μαλεβίτσης, δεν είναι “αντι-ανθρωποκεντρική”, αλλά μία εξ ολοκλήρου ανθρώπινη τροπή προς το μυστήριο θείο, μία σχέση θεού-ανθρώπου που είναι ευλαβική, σιωπηλή και μυστική. Αυτή η “μεταθεολογία” είναι μεν διαφορετική από τη μεταφυσική οντο-θεολογία, αφού στρέφεται προς ένα “αδιάσκεπτο” μυστήριο, αλλά δεν παύει να καθορίζει μια σχέση σωτηριολογίας μεταξύ θεού και ανθρώπου, μία “θεάνθρωπη” εγκατοίκηση και ομολογία που παραμένει αιωνίως παρούσα χωρίς να αποσύρεται στην αρχέγονη λήθη. Δυστυχώς, ο Μαλεβίτσης εξακολουθεί να παρερμηνεύει την αναμνηστική πορεία του ερωτήματος του Είναι, η οποία δεν οδηγείται από μία ευλαβική σχέση μεταξύ θεού και ανθρώπου αλλά από μία άλλη, πλήρως “αδιάσκεπτη” και αποσυρμένη σχέση, επέκεινα και εκτός κάθε σχέσης θεού και ανθρώπου.

Πιστεύω ότι αυτή ακριβώς η σχέση του αποσυρμένου Είναι που εξακολουθεί να αποσύρεται μέσω του ακατάπαυστου συλλογισμού του –και που δεν είναι παρά η σχέση λήθης και αλήθειας, η οποία αποσύρεται σε μια απολύτως κενή λήθη– είναι η στροφή που καθορίζει τη σχέση πρώιμου και όψιμου Χάιντεγκερ. Η στροφή, όπως μας λέει και ο Χάιντεγκερ στην πολυσυζητημένη επιστολή του προς τον Ρίτσαρντσον, δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής της γνώμης του από μία φιλοσοφική θέση σε άλλη, αλλά η ίδια η πορεία του ερωτήματος περί του Είναι, η οποία καθορίζει τη φιλοσοφική σκέψη. Ακολουθώντας αυτή την αμφίρροπη και αμφίσημη πορεία, που αφενός αποκαλύπτει και αφετέρου καλύπτει την ίδια την αποκάλυψη με μία τροπή και φορά που είναι εκτός και επέκεινα της σχέσης αποκάλυψης-κάλυψης, ο Χάιντεγκερ διατηρεί το ερώτημα περί του Είναι ανοικτό και διαβατό, άξιο απορίας και θαυμασμού.

Δυστυχώς, ο Στάινερ και ο Μαλεβίτσης δεν αντιλαμβάνονται τη στροφή ως οντολογική σχέση αποκάλυψης-κρυπτότητας. Υποδεικνύουν έτσι μια έλλειψη συνάφειας με τις απόψεις των πιο καταξιωμένων ακαδημαϊκών της σύγχρονης χαϊντεγκεριανής έρευνας, οι οποίοι ως επί το πλείστον επιμένουν να ερμηνεύουν τη στροφή ως μη-ανθρωποκεντρική, αποκαλυπτική απόσυρση του Είναι [9]. Τα δυο κείμενα παρουσιάζουν με επιφανειακό και ελλειπτικό τρόπο την πολυπλοκότητα του ερωτήματος για το Είναι, διότι προάγουν μία ανθρωπολογική ερμηνεία και αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις πιο δύσκολες και αντιφατικές πτυχές της οντολογικής έρευνας του Χάιντεγκερ. Ο μη εξειδικευμένος έλληνας αναγνώστης της σημερινής εποχής ίσως θα βρει χρήσιμα τα πονήματα του Στάινερ και του Μαλεβίτση αφού είναι γενικά, εισαγωγικά και προσπελάσιμα. Αλλά, συνάμα, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι τα μονοπάτια του χαϊντεγκεριανού λόγου είναι δύσβατα και ότι, εάν θέλει να κατανοήσει σε βάθος το περισπούδαστο έργο του γερμανού φιλόσοφου, θα πρέπει να εξετάσει μελέτες που επιχειρούν να διεισδύσουν βαθύτερα σε αυτό. Ο εξειδικευμένος σύγχρονος έλληνας φαινομενολόγος, ο οποίος έχει ήδη μυηθεί στα παράδοξα οντολογικά διλήμματα του Χάιντεγκερ, θα εκτιμήσει τον προαγωγικό ρόλο των δύο βιβλίων στο αγγλόφωνο και στο ελληνόφωνο ευρύ κοινό. Θα βρει ωστόσο το βεληνεκές τους ακαδημαϊκά περιορισμένο.


Σημειώσεις:
[1] Ι.Μ. Μποχένσκι, Ιστορία της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας (Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια: Χρήστος Μαλεβίτσης· Αθήνα: Δωδώνη 1985), σ. 24.
[2] Μ. Χάιντεγκερ, Εισαγωγή στη μεταφυσική (Εισαγωγή – Μετάφραση – Επιλεγόμενα: Χρήστος Μαλεβίτσης· Αθήνα: Δωδώνη 1973).
[3] W.J. Richardson, Heidegger: Through Phenomenology to Thought (The Hague: Martinus Nijhoff 1974), σ. 623-4.
[4] M. Heidegger, «Vorwort», στο William J. Richardson, Heidegger: Through Phenomenology to Thought (The Hague: Martinus Nijhoff 1974), σ. VIII-XXIII.
[5] M. Heidegger, «Brief über den Humanismus», στο Wegmarken (Frankfurt: Klostermann 1976), σ. 328.
[6] Βλ. M. Heidegger, «Überwindung der Metaphysik», στο Vörtrage und Aufsätze (Pfullingen: Verlag Günther Neske 1954), σ. 67-95.
[7] M. Heidegger, Was heißt Denken? (Frankfurt: Klostermann 2002), σ. 11.
[8] M. Heidegger, Sein und Zeit (Tübingen: Max Niemeyer Verlag 2006), σ. 17.
[9] Βλ., π.x., F.-W. von Herrman, Die Selbstinterpretation Martin Heideggers (Meisenheim am Glan: A. Hain 1964)· O. Pöggeler, «Being as Appropriation», στο C. Macann (επιμ.), Martin Heidegger: Critical Assessments, Volume I: Philosophy (London: Routledge 1992), σ. 279-309· J. Stambaugh, «The Turn», στο B.E. Babich (επιμ.), From Phenomenology to Thought, Errancy, and Desire (Dordrecht: Kluwer Academic Publishers 1995), σ. 209-12· K. Maly, «Turning in Essential Swaying and the Leap», στο C.E. Scott, S.M. Schoenbohm, D. Vallega-Neu & A. Vallega (επιμ.), Companion to Heidegger’s Contribution to Philosophy (Bloomington: Indiana University Press 2001), σ. 150-70.Δημοσιεύθηκε: 4.6.2011

Τρόπος παραπομπής στη βιβλιοκρισία:
Γεωργάκης, Τζ.: (Βιβλιοκρισία των:) George Steiner: Χάιντεγκερ (Αθήνα: Πατάκης 2009)· Χρήστος Μαλεβίτσης: Άπαντα, τ. 3, «Η Φιλοσοφία του Χάιντεγκερ» (Αθήνα: Αρμός 2010). Κριτικά 2011-04, <http://www.philosophica.gr/critica/2011-04.html>.ISSN 1791-776X